Miksi nykyaikaiset ikkunalasit huurtuvat syys- ja kevätaamuina? – Entä voiko sitä estää?

Nykyaikaisissa ikkunalaseissa on ominaisuus, joka on yllättänyt monet ikkunoiden ostajat – ja jopa osan myyjistä: Erityisesti syys- ja kevätaamuina lasien ulkopintaan saattaa muodostua huurretta tai äärimmäisissä tapauksissa jopa jääkerros. Kyseessä ei ole kuitenkaan valmistusvirhe tai toiminnallinen vika, vaan huurtuminen on seurausta nykyaikaisten ikkunalasien tehokkaasta lämmöneristyksestä.

Joissakin tapauksissa, kuten näyteikkunoissa, huurtuminen voi kuitenkin aiheuttaa olennaista haittaa. Silloin ostajalla on kolme vaihtoehtoa.

Mistä ikkunalasin ulkopinnan huuruuntuminen johtuu?

Huurtuminen on luonnollinen ilmiö. Yön aikana ikkunalasi luovuttaa sitomansa lämmön ulkoilmaan, jolloin aamun koittaessa lasin lämpötila on hetkellisesti ulkoilmaa alhaisempi. Jos ilmankosteus on samalla korkea (kuten syksyisin ja keväisin usein on), ulkoilmassa oleva kosteus tiivistyy huurteeksi lasin pintaan.

Moni saattaa kysyä, miksi samaa ilmiötä ei tapahdu vanhempien ikkunalasien kohdalla. Syy tähän on se, että vanhoissa ikkunoissa sisätiloista hehkuva lämpö pitää myös uloimpien lasikerrosten lämpötilan kastepisteen yläpuolella. Nykyaikaiset ikkunat ovat paremmin lämpöeristettyjä, jolloin sisätilojen lämpö ei saavuta uloimpia ikkunalaseja.

Huonomman eristyksen vuoksi vanhat ikkunalasit vuotavat kuitenkin lämpöä myös kiinteistön ulkopuolelle, mikä aiheuttaa suurempaa lämmitystarvetta.

Tarvitseeko ikkunoiden huurtumisesta olla huolissaan?

Ikkunoiden ulkopinnan huurtumisesta ei tarvitse olla huolissaan. Pikemminkin se todistaa, että ikkunoiden lämmöneristys toimii niin kuin pitää. Sen sijaan, jos huurretta ilmenee ikkunoiden muissa kerroksissa, on syytä olla yhteydessä ikkunoiden toimittajaan. Silloin kyseessä saattaa olla viallinen tuote.

Joissakin tapauksissa myös ikkunalasien ulkopinnan huurtuminen saattaa kuitenkin olla ostajan mielestä ongelma. Jos ikkunoiden huurtuminen on ehdottomasti ei-toivottua, on asiakkaalla silloin kolme vaihtoehtoa.

  • Keino 1: Heikompilaatuiset ikkunalasit, mutta paremmin eristävät ikkunakarmit

    Kustannustehokkain tapa vähentää ikkunan huurtumista on valita heikommin lämpöä eristävät lasit. Tällöin sisäilma lämmittää ikkunoita, minkä seurauksena huurtumista esiintyy vähemmän. Kokonaisrakenteen lämmöneristys on silti mahdollista saada säilymään vaaditulla tasolla vahvistamalla samalla ikkunakarmien eristävyyttä. Käytännössä tämä tapahtuu täyttämällä karmin sisällä oleva keskikammio polyuretaanieristeellä. Aivan kaikissa tapauksissa tämä ei kuitenkaan onnistu, sillä esimerkiksi pienemmissä ikkunoissa kokonaisrakenteen lämmöneristävyys (eli U-arvo) saattaa karmin lisätiivistyksestä huolimatta jäädä alle vaaditun tason.

  • Keino 2: Sähkölämmitteiset ikkunalasit

    Koska ikkunalasin ulkopinnan huurtuminen on lämpötilan vaihtelusta johtuva luonnollinen ilmiö, ainoa 100 % varma keino estää se on lasin lämmittäminen sähköllä. Tällöin paremmalla eristyksellä saavutettu energiatehokkuus kuitenkin kärsii. Äärimmäisissä tilanteissa se voi silti olla perusteltu ratkaisu.

  • Keino 3: Huurtumisenestokalvoilla varustetut ikkunalasit

    Usein helpoin ja toimintavarmin tapa minimoida ikkunalasien ulkopinnan huurtuminen on valita huurtumisenestokalvoilla varustetut ikkunalasit. Huurtumisenestokalvo on ohut ja täysin läpinäkyvä pyrolyyttinen pinnoite, mikä sitoo itseensä lämpöä ja minimoi siten lasin huurtumisen. Kalvolla varustettuja ikkunalaseja on saatavana eri paksuuksina, ne ovat kestäviä ja niitä on helppo käsitellä. Tämän vuoksi ne soveltuvat kaikenlaisiin rakennustarpeisiin ja -kohteisiin. Huurtumisenestokalvoilla varustetut ikkunalasit ovat vaihtoehdoista se, joka soveltuu parhaiten useimpiin tilanteisiin.

Ikme auttaa kaikissa ikkunatarpeissanne

Ainoastaan ikkunalasien sähkölämmityksellä voidaan varmistaa lasien täydellinen huuruntumattomuus. Sen kustannusvaikutukset niin toimituksen kuin tuotteen elinkaarenkin kannalta ovat kuitenkin muita ratkaisuja suuremmat. Muut vaihtoehdot eivät takaa täydellistä huuruntumattomuutta, mutta minimoivat sen vaikutuksen useimmissa tilanteissa.

Ikme on suomalaiset sääolosuhteet ja erityistarpeet tunteva kotimainen ikkuna- ja ovielementtien valmistaja. Autamme löytämään juuri teidän tarpeeseenne sopivat ikkunaratkaisut, joissa huomioimme tarvittaessa myös huuruuntumisen ennaltaehkäisyn.